Άλλος για «ψάρια» - επίδομα ;;;

Oct 22, 2019 -- Posted by : admin

 

patsouakisp.JPG

Πολλοί οικονομολόγοι, πολλές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει ανά τον κόσμο να βρουν τη χρυσή φόρμουλα του κοινωνικού κράτους . Και ο όρος κοινωνικό κράτος έχει λάβει πολλές ερμηνείες και φυσικά μπορείς να κάνεις πολλές διαλέξεις για το τι σημαίνει κοινωνικό κράτος . Σίγουρα θα λάβουμε πολλές ερμηνείες.

Η χώρα μας όμως κατάφερε με την κυβερνητική επιδοματική πολιτική των τελευταίων ετών να δημιουργήσει ένα νέο επάγγελμα τον ‘επιδοματία’. Ξέραμε τον επιχειρηματία , τον εισοδηματία δημιουργήθηκε αυτή η νέα κάστα η οποία δημιουργεί στρεβλώσεις και δυστυχώς ‘κακομαθαίνει’ τον έλληνα πολίτη .

Μονό λίγα από τα επιδόματα είναι τα εξής: θέρμανσης , τέκνων , κοινωνικό μέρισμα , επίδομα ενοικίου, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ , ΚΕΑ κτλ . Φυσικά να ξεκαθαρίσω ότι πιστεύω στην κοινωνική οικονομική πολιτική και ότι πρέπει να προστατεύονται οι αδύναμοι αλλά να υπάρχουν σωστά κριτήρια και έλεγχοι. Αλλά δυστυχώς έχει φανεί και αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει κάποια στρατηγική πέρα από αυτήν του εκλογικού κέρδους . Τα προβλήματα πολλά ,οι αδικίες μεγάλες .

Μερικά παραδείγματα: Τα Χριστούγεννα δόθηκε δεύτερη φορά το κοινωνικό μέρισμα.Έχοντας μάθει από την πρώτη φορά είχαν κάνει δηλώσεις χιλιάδες αλλοδαποί πρώτη φορά φορολογική δήλωση (μηδενική) ,ένα ποσοστό δεν μένουν καν στην Ελλάδα ,ουσιαστικά με σκοπό να αποκομίσουν ποσά από αυτό το επίδομα. Πολύ σωστά μόλις έγινε αντιληπτό υπήρξε ο όρος ότι πρέπει να αποδεικνύεται 5ετής διαμονή στην χώρα .

 Πως αποδεικνύεται; Με τις φορολογικές δηλώσεις , δυστυχώς όμως έτσι απορρίφθηκαν πολλοί νέοι που θα μπορούσαν να το λάβουν γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν 5ετή διαμονή. Ένας νέος είκοσι ετών πως μπορεί να έχει 5 φορολογικές δηλώσεις ; Και πόσοι άλλοι την ΄πάτησαν΄επειδή όπως όριζε το ελληνικό κράτος όσοι δεν είχαν κάνει φορολογική δήλωση επειδή δεν είχαν τίποτα απορρίφθησαν (κράτος δικαίου;). Συγχρόνως πόσες ήταν οι εγκριθείσες αιτήσεις όπου έλαβαν μεγάλα ποσά λόγω απόκρυψης εισοδήματος συνήθως με την λεγόμενη μαύρη εργασία. Πως ένας άνεργος με κατοικία δεν λαμβάνει κάποιο επίδομα γιατί έχει κατοικία δεν παραμένει άνεργος ;

Μέσα σε όλα αυτά είδαμε και το πρωτότυπο στην Ελλάδα που ενώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός (χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρυσμα) υπήρξαν ‘πολλές’ φωνές πολιτών που ζήτησαν να έχουν part time απασχόληση ’και τα υπόλοιπα μαύρα’ ώστε να μην χάσουν τα επιδόματα!

Τέτοιες και πολλες άλλες περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει τον ‘επιδοματία’.Και φυσικά δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό τα επόμενα χρόνια . Έρχεται όμως στο μυαλό μου η κινεζική παροιμία ‘Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ'του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα’.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ‘χορταίνει’ πολίτες με επιδόματα που προκύπτουν από την βαρυά φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και που φυσικά δεν έσκισε ούτε κατήργγησε με ένα νόμο .

Ο Δύσκολος δρόμος είναι να ‘χορτάσει’ πολίτες δίνοντας εργαλεία να μάθουν ΄ψάρεμα΄

Χρηματοδότηση στην Παιδεια και στην εκπαίδευση , Μείωση εργοδοτικών εισφορών , μειωση της δυσβάστακτης φορολογίας των επαγγελματιών, επιχειρήσεων και υπαλλήλων , άνοιγμα επενδυσεων , φορολογικά κίνητρα , τρίτος πυλώνας ασφάλισης , ελεγκτικοί μηχανισμοί για πάταξη μαύρης εργασίας και πόσα άλλα .

Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν προτιμά να ταίζει ΄ψάρια΄ αλλά μοχθεί να μάθει ΄ψάρεμα΄στους πολίτες … Ένα σύγχρονο κράτος προτιμά τον ’ έπιδοματία΄ή τον εργαζόμενο , τον επαγγελματία ; Τον πρώτο τον θέλει δέσμιο ώστε να έχει τύχη στις εκλογές, τους άλλους τους ξεγυμνώνει φορολογικά ώστε να δίνει ψίχουλα στους πρώτους.

Ψάρια λοιπόν ή ψάρεμα?? Τι λέτε;

Share:

Πιο πρόσφατα

Χορηγός στην Α.Ε. Μοσχάτου η εταιρεία μας!

Έναρξη συνεργασίας με την Α.Ε. Μοσχάτου

Γιώργος Πατσουράκης

Λογιστής - Φοροτεχνικός

Law Help

Δικηγορική Εταιρεία | Κυριακόπουλος, Ρεγκούτας, Σίμου & Συνεργάτες

Πολύδωρος Πατσουράκης

Λογιστής - Ασφαλιστικός Πράκτορας